Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Ajnnak Andersson är en av de föräldrar som fått trösta besvikna ungdomar, som vill ha en konfirmation och läger i samisk kontext tillsammans med andra samiska ungdomar. Foto: SVT

Föräldern om borttagen konfirmation: Vi fick en kris hemma

Uppdaterad
Publicerad

Det ska arbetas fram en ny struktur till det samiska konfirmationslägret. Det innebär att det inte blir någon samisk konfirmation för de ungdomar som stod på tur.

– Jag kan ju förstå att de behöver göra om den från grunden, men det är en hel årskull som sitter hemma nu och är väldigt besvikna, säger föräldern Sara Ajnnak Andersson i Gargnäs, Västerbotten.

Efter mycket kritik och svårigheter att hitta ledare meddelade Luleå stift den 22a september att det inte blir någon samisk konfirmation och konfirmationsläger nästa år. Luleå stift ska utreda och strukturera upp en ny organisation.

Föräldern Sara Ajnnak Andersson är besviken, och anser att Luleå stift skulle kunna lägga mer resurser på arbetet med den samiska konfirmationen och konfirmationslägret.

– För många ungdomar är den samiska konfirmationen första gången man får vara i ett sammanhang där man är i majoritet. Om Svenska kyrkan menar allvar med att vilja försonas, då måste man se över maktstrukturer när lägret skapas. Man kanske inte kan utgå från svenska kyrkans ramar.

Har du något konkret förslag till förändring?

– Ta in flera generationer. Inte bara unga samiska ledare vid sidan om kyrkans personal, ta in någon aahka också. Kyrkan har varit med och demolerat vår kultur, de måste gå in med pengar för att på allvar vara med och stärka identiteten och självförtroendet hos samiska ungdomar.

Den samiska konfirmationslägret har funnits sedan 1980-talet. Konfirmationen är populär och samlar samiska ungdomar från hela Sverige och ibland även från Norge och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.