Förvåningen på Sametinget: ”Vad hette ministern sa du?

Uppdaterad
Publicerad

Här får Sametingets ledamöter för första gången se en bild på Jeanette Gustafsdotter (S). Den nya kulturministern, med ansvar för samiska frågor, visar sig vara närmast helt okänd på Sametinget.

– Vad var det hon hette? säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Nu är den nya sameministern utnämnd. Jeanette Gustafsdotter tar över efter Amanda Lind (MP) i den nya S-regeringen.

Men för Sametingspolitikerna är hon ett okänt namn.

– Känner du igen henne? frågar reportern Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, och visar några bilder på den nya ministern.

– Nej blir svaret, men det blir naturligtvis spännande att få se vad Jennie här...eller vad var det hon hette nu? Vad Jeanette har för agenda när det gäller samefrågor, det blir jättespännande.

Höga förväntningar

Inte heller Marita Stinnerbom från partiet Guovssonásti vet speciellt mycket om nya kulturministern men hon har ändå förväntningar.  

– Vi vill ju nu se de här pengarna som är utlovade till samiskt språkcentrum. Vi vill ju se att vi får den här förstärkningen som vi så väl behöver, att vi får en förstärkning till Sametinget för att jobba som ett politiskt organ och att våra kulturarbetare får det stöd dom behöver för att utöva kulturen och samtidigt att man ser renskötseln och rennäringen som är en del av kulturen, säger Marita Stinnerbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.