Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Kuorak är besviken över att det inte gick att lösa ett fotbolls-EM i sommar. Foto: Anne-Marit Päiviö/SVT

Conifa-EM i fotboll ställs in: ”Väldigt tråkigt för Sápmi”

Uppdaterad
Publicerad

Sent igår kväll höll Conifa ett möte med samtliga lag som skulle delta i Conifas Europamästerskap i Fotboll för herrar i juni. Men efter enträgna försök att nå värden i Nice har man bestämt att ställa in.

– Det är så kort tid kvar, det går ej heller att flytta det till annat land på samma datum. Det känns väldigt tråkigt, säger Håkan Kuorak för FA Sápmi.

Efter två års förberedelse blir hela Conifas herrfotbollsorganisation blåsta på konfekten. Något EM kommer ej att spelas 2022. Den plan B som kunde ha inneburit en alternativ spelort i England blir inte heller.

– Spelare och deras familjer har redan bokat för Nice och kan inte flytta sina semestrar. Det var bara två lag som kunde tänka sig göra det så det är inte längre något alternativ, säger en besviken Håkan Kuorak.

Omvärlden kan påverka

Han vill egentligen inte spekulera i orsakerna men menar att omvärlden kan ha påverkat:

– Det har varit val i Frankrike, det kan ha påverkat, men vi har inte fått något formellt besked om orsak.

SVT Sápmis reporter Anna-Karin Niia, som har bevakat Conifa i flera år, är inte förvånad över diskussioner på grund av omvärld och tolkar in läget i Europa:

– Det här är kanske inte så förvånande sett till kriget mellan Ukraina och Ryssland. Det är inte första gången som Conifa stöter på den här typen av konflikter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.