Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skämt på Guldbaggegalan om ministrars ärende i norr möttes med vass replik. Foto: SVT

Här dissar hon EU-topparna på galan: ”Absolut inte”

Uppdaterad
Publicerad

Filmen om Britta Marakatt Labba tog hem två guldbaggar under måndagskvällen.

Men den samiska textilkonstnären hamnade i blickfånget även för något helt annat – när hon dissade EU-topparna som varit på besök i hennes hemkommun Kiruna.

Britta Marakatt-Labba satt i publiken när programledaren Parisa Amiri dök på henne med mikrofonen.

Programledaren undrade om inte den hyllade filmen riskerar leda till att fler stockholmare nu vill söka sig norrut – och frågade om Marakatt Labba verkligen vill det.

– Om de bidrar till något positivt så är de välkomna, svarade hon först.

– Vill du verkligen det, frågade Parisa Amini då och pekade på skärmarna där det visades en bild på Ebba Busch, Ulf Kristersson och Ursula von der Leyen under EU-toppmötet i Kiruna.

– Absolut inte, svarade Britta Marakatt Labba och möttes av applåder och skratt från publiken.

Dödsstöten för sameby

Exakt vad Britta Marakatt Labba, som under flera årtionden engagerat sig för samiska rättigheter, tänkte på när hon sa det är oklart.

Men under EU-toppmötet i Kiruna medverkade Ursula von der Leyen bland annat på invigningen av Europas första uppsändningsplats för satelliter. Rymdbasen har planer på att utvidga verksamheten som i så fall tar stora delar av Talma samebys renbetsmarker i anspråk.

Samtidigt var näringsminister Ebba Busch medverkade när LKAB släppte nyheten om att de vill utvinna sällsynta jordartsmetaller – som riskerar bli dödsstöten för Gabna samaby.

Se del ur galan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.