Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Föräldrakritik mot det samiska konfirmationslägret

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar som SVT Sápmi har varit i kontakt med är kritiska till hur konfirmationslägret och konfirmationsgudstjänsten för de samiska konfirmanderna genomfördes i Burträsk under midsommarhelgen. Nu kräver de omtag.

Mariann Lörstrand Blind från Arvidsjaur är en av föräldrarna, hennes son var en av 51 konfirmander från hela Sápmi.

Hon menar att under själva konfirmationsgudstjänsten hördes knappt samiska språken och att det samiska överhuvudtaget hade en underordnad roll. Något som inte stärker de samiska ungdomarnas identitet och samiska andlighet, menar hon.

– Våra ungdomar måste få stärka sin identitet så de blir starka som samer och känna sig trygga i att vara samer. Vårt samiska liv och språk är lika viktigt som allt annat, säger hon.

Den samiska konfirmationslägret har funnits sedan 1980-talet och har under årens lopp vuxit. Konfirmationen är populär och samlar samiska ungdomar från hela Sverige och ibland även från Norge och Finland. Under många år växlade lägret mellan Norrbotten, Västerbotten och Jämtland och då höll man till i fjällområdena som Nikkaluokta, Ammarnäs och Vålådalen. Sedan 2014 har Svenska kyrkan gett Edelviks folkhögskola i uppdrag att genomföra lägret och konfirmationen och sedan dess har lägret hållit till på Edelviks folkhögskola i Burträsk i Västerbotten.

Kräver omtag

Men nu kräver Mariann Lörstrand Blind att ett omtag av samiska konfirmationslägret måste göras.

– Jag kräver att det är samer själva som ska bestämma och styra över det samiska konfirmationslägret. Nu är det Edelviks folkhögskolas organisation som har ansvar över konfirmationen och det känns som att inom den organisationen finns inte kunskap och förståelse för våra behov och hur vi tänker om andlighet och kristendom, säger hon.

En annan förälder, Ylva Gustafsson, med egen erfarenhet av att under många år arbetat som konfirmandledare både på läger och inom församling och även pedagog i Karasjok församling, tror att det finns flera anledningar till att det inte har fungerat helt och hållet.

– Det är klart att om man har mer än en vecka på sig, så hinner man både lära sig sånger och texter och bli tryggare med varandra i gruppen. Lägret var för kort och det påverkade kanske gudstjänsten, men mest den grupp-process man kan få uppleva på ett längre läger, säger Ylva Gustafsson.

Ansvariga rektorn Per Larsson på Edelvik folkhögskola svarar i ett mail att han inte ställer upp på intervju för att svara på kritik i media. Han skriver också att deras verklighet är att planera och genomföra uppdraget i en ständigt brus av starka känslor, offentliga uttalanden och hård kritik och att det tråkiga är att det positiva sällan syns och hörs även om det är ett roligt och populärt läger de anordnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.