Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyligen prisades Inga Elin Marakatts första film, Unborn Biru med Tromsöpalmen, nu ses den på internationella filmfestivalen Sundance i USA. Foto: SVT/ Per-Josef Idivuoma, Forest People

Hennes film visas på Sundance filmfestival: ”Folk gillar den – så roligt”

Publicerad

IngaElin Marakatts första film ”Unborn Biru” som är en skräckfilm, prisades nyligen med Tromsöpalmen och nu visas filmen på en av världens största filmfestivaler, Sundance filmfestival i USA.

-Filmen har tagits emot postivt här, vilket är otroligt glädjande, säger regissören och manusförfattaren när SVT Sápmi får en pratstund med henne.

Filmen har visats tre gånger sedan fredagen då den visades för första gången på en av världens största filmfestival, Sundance. Och Inga Elin Marakatt har fått många rektioner.

– I och med att det är en skräckfilm, då känns det bra att folk blir rädd när de ser den. Filmen har tagit bra emot den, människorna är intresserade och tacksamma att de får komma till Sápmi via filmen och uppleva en del av det, säger hon och fortsätter.

– En stor del av filmerna som visas här är filmade i storstäder och i USA och sen kommer det plötsligt samiskt fjäll.

Stulet silver med förbannelse

Berättelsen om Unborn Biru, har Inga Elin arbetat med länge och hon poängterar att det är en samisk film och att det är otroligt viktigt. Huvudrollerna spelas av Sofia Jannok och Katja Omma Simma. Det handlar om stulet silver som för en förbannelse med sig. Förbannelsen drabbar en fattig, gravid, änka och hennes barn.

– Det är en samisk berättelse, spelad av samiska skådespelare och många i produktionen är samer, såsom jag och producenten Per-Josef Idivuoma (reds anm som också deltar under Sundance). Det är speciellt för det är första gången det sker, säger Inga Elin Marakatt.

Prisad med Tromsöpalmen

Förra veckan så vann filmen Tromsöpalmen under Tromsö International Filmfestival.

– Det betyder mycket för mig. Jag har jobbat så länge med manuset, suttit ensam och skrivit och funderat på berättelsen. Och så plötsligt så visas den på bio och stora festivaler, det är väldigt speciellt, säger en glad regissör och manusförfattare.

Vad är ditt nästa projekt?

– Jag gillar skräckfilmsbranschen, där vill jag fortsätta vara, men jag skriver hela tiden, både böcker och filmer, så vi får se vad det blir här framöver, säger regissören och manusförfattaren Inga Elin Marakatt som är på plats på Sundance film festival.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.