Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Solsten har röstat i Sametingsvalet men ska nu för första gången rösta i de svenska valen. ”Jag pratar mycket om valfrågor med mina kompisar”. Foto: Linda Hermansson/SVT

Högt valdeltagande bland samer – sticker ut i urfolksvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 procent av de samiska väljarna röstar i riksdagsvalen. Det visar väljarundersökningar som täcker de tre senaste riksdagsvalen. Det är ovanligt högt för att vara ett urfolk – och mer än befolkningen i Sverige i stort.

I det senaste riksdagsvalet 2018 deltog 87,2 procent av befolkningen i Sverige, av dem som fick rösta. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1985. Men procentandelen av samerna som röstade var till och med något högre än så.

– Det stämmer även överens med de väljarundersökningar som gjorts bland samiska väljare i Norge där man också har ett väldigt högt valdeltagande, säger Ragnhild Nilsson, statsvetare och SVT Sápmis valexpert.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Lågt valdeltande bland urfolk i världen

Till exempel i USA är valdeltagandet bland urfolk lägre än hos majoritetsbefolkningen. Också på andra håll i världen ser det ut så. Här sticker samerna ut jämfört med andra urfolk.

Det är statsvetarna Ragnhild Nilsson, Stefan Dahlberg och Ulf Mörkenstam på Mittuniversitetet och Stockhoms universitet som gjort undersökningen. De har skrivit en vetenskaplig artikel om den samiska väljarkåren och riksdagsvalet, där man under flera val till Sametinget frågat väljare om de röstat i riksdagsvalet tre år tidigare.

Tidigare, mindre undersökningar har visat att valdeltagandet bland samer varit lägre. Men det stämmer inte längre, enligt statsvetarna.

– Det vi däremot ser är att väljare som har en hög grad av integration i det samiska samhället och som svarat att de vill öka det samiska självbestämmandet, har ett något lägre valdeltagande. Det kan tyda på att de har lägre förtroende för de svenska institutionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet