Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Njaita (SáR)ville ha svar av Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) om inställda ungdomskonferensen under plenums första dag. Foto: Steafan Karlsson/SVT Sápmi

Inställt parlamentariskt ungdomskonferens uppe på Sametingets plenum

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Njaita (SáR) ville ha svar genom interpelllation om varför beskedet till Sametingets ungdomsråd om gemensam ungdomskonferens kom så sent.

– Jag tycker det är förkastligt och riktigt dåligt, säger hon.

Under tisdagen startade Sametingets plenum i Árviesjávrrie med interpellationer. Samelandspartiets Johanna Njaita ville ha svar av Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om varför beskedet från styrelsen till Sametingets ungdomsråd kom bara en månad innan planerad gemensam konferens för SPR-N (Samiskt Parlamentariskt Råd-Nuorat). Hon undrar varför det inte finns medel till detta, trots äskade medel. Samt hur man ska arbeta framöver för att säkerställa att SPR-N konferenser arrangeras vartannat år.

– Vi fick någorlunda svar från Håkan Jonsson, men jag tycker det är förkastligt och riktigt dåligt. Jag menar att man hade kunnat lösa saken på ett bättre sätt, säger Johanna Njaita.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att styrelseordförande tydlligt visar att ungdomarna i Sametinget inte är en prioriterad fråga.

”Finns en verklighet också”

2011 bildades ett gemensamt ungdomsråd, Samiskt Parlamentariskt Råd Nuorat, syftet var stärka samarbeten i gränsöverskridande politiska frågor som rör samiska ungdomar i hela Sápmi.  Håkan Jonsson ställer inte upp för intervju med SVT Sápmi, men i talarstolen lyfte han Sametingets hårt begränsade budget som skäl, vilket han även beklagade.

”Det finns en verklighet också, och verkligheten är att vi ska förhålla oss till en budget. Och skillnaden mellan oppositionen och styrelsen är att ni har inget ansvar för ekonomi, sade styrelseordförande Håkan Jonsson i talarstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.