Är det fler självmord bland samer än bland svenskar?

Uppdaterad
Publicerad

Yngre renskötande män är överrepresenterade bland dem som själva avslutar sina liv, enligt forskaren Petter Stoor, som är psykolog och forskare med fokus på hälsan hos urfolk och män. Han har ett särskilt forskningsintresse i mental hälsa och suicid i Sápmi och Arktis.

Tidigare forskning som finns visar att självmord har varit vanligare bland renskötande samiska män, än svenska män i allmänhet. Och ett aktuellt forskningsprojekt som Petter Stoor medverkar i visar att det särskilt handlar om unga renskötande samiska män.

– Renskötande män uppfattas stå mitt i den samiska kulturen, så när personer i den gruppen suiciderar, är det inte orimligt att tänka sig att man kopplar det här suicidet starkare till den samiska kulturen, berättar Petter Stoor som är verksam vid Umeå universitet. 

Upplever att fler tar sina liv i Sápmi

En studie baserad på självmordsstatistik mellan 1961 och 2000 visade att det inte är vanligare med självmord bland samer i Sverige än i en svensk jämförelsegrupp. Men hur det ser mellan 2000 och fram till idag, finns det ingen forskning på. Däremot är inte konstigt om många upplever att självmord är vanligare i Sápmi, anledningen är att fler berörs av varje självmord.

– Vårt samiska samhälle är uppbyggt i relationer. Man kan teoretiskt tänka sig att för varje självmord som händer i Sápmi så är det fler som blir traumatiserade av det. Det är fler som blir efterlevande, efter någon som suiciderat, berättare Petter Stoor och fortsätter:

– Om det här händer ett par gånger tror jag att det väldigt lätt kan uppstå en känsla av att ”oj det här är jättevanligt”, ”det här är ett stort problem bland oss” och knyta det till det samiska. Man kan förstå det logiskt i att man kan uppleva det så, men forskningen stödjer ju inte att det skulle vara ett större problem bland samer i allmänhet i Sverige, än det är bland svenskar. Men det är å andra sidan ett nog stort problem även så.

Aktuell forskning om självmord i Sápmi

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om suicid bland renskötande samer pekar resultaten på att det är flest suicid bland de unga männen.

Suicide among reindeer herding Sámi in Sweden, 1961–2017

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.