Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmie Åkesson talar om balans i gruv- och markfrågor under SRs utfrågning. Foto: Stefan Karlsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jimmie Åkesson (SD): ”Vi vill göra det lättare för andra att få fiska och jaga”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags var det dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att utfrågas inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med honom hos Sameradion.

Sverigedemokraterna vill se en balans när det gäller markkonflikter i fjällvärlden. Både när det gäller frågor om gruvetableringar men även när det gäller jakt och fiske i fjällvärlden. Men han kan inte idag presentera hur en sådan skulle se ut.

Hur ska en sådan lösning se ut, som tar hänsyn både tll Girjasdomen och till övriga befolkningens möjligheter att jaga och fiska?

– Det är tråkigt att vi gör den här intervjun idag, om nån vecka skulle jag kunna vara mer detaljerad. Vi håller på att utreda det just nu.

”Inte lätt att få ekvationen att gå ihop”

Han kan inte svara på om alla ska ha samma rätt eller vilka de vill prioritera när det gäller att fler ska få jaga och fiska.

– Vi måste kunna hitta en ordning där vi har respekt dels för samebyarnas rättigheter och tradition men där vi samtidigt håller på principen om alla medborgares likhet inför lagen. Jag förstår att det inte är helt lätt att få den ekvationen att gå ihop men vi kommer att presentera någon typ av inspel i samband med vårt valmanifest, säger Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna, i Sameradions och Meänraatios partiledarintervju.

I klippet ovan hör du hur han ser på gruvetableringar i  norr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet