Slöjdaren Fia Kaddik, Jokkmokk blir förvånad, men framförallt glad då hon hör att Jokkmokks kommun beslutat att ställa in marknaden. Foto: Anne-Marit Päiviö/SameradionVisa alla (2)
Visa alla (2)

Slöjdare: ”Jag jublar att kommunen nu tagit det beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var under fredagsförmiddagen som beslutet togs under kommunstyrelsens arbetsutskotts extra möte. Skälet är rådande pandemi och hög smittorisk.

Slöjdaren och tidigare Asa Kitok-stipendiaten Fia Kaddik bestämde redan under förra veckan att hon inte skulle medverka och sälja under marknaden på grund av den höga smittorisken.

– Vad? Har kommunen beslutat det? Jag är väldigt glad för att kommunen nu tagit sitt förnuft till fånga. Känns bra att man tänker på hälsan, sjukvården går redan på knäna, säger Fia Kaddik.

Det var NSD som först rapporterade om att Jokkmokks marknad ställs in. Skälet är hög smittorisk. Beslutet innebär att marknaden inte kommer att ha någon fysisk mötesplats utan det kommer att ske digitalt, som i fjol.

Trängselvakter och explosiv spridning

SVT Sápmi har under veckan rapporterat om Jokkmokks marknad i flera artiklar. I början av veckan planerade kommunen att arrangera marknaden som vanligt, trots de nya restriktionerna på grund av ökande smittspridningen. Trängselvakter skulle hålla koll på att människorna håller avstånd.

Beslutet var något som kritiserades från flera håll. Bland annat menade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och överläkare, att man skulle få en explosiv spridning efter en sån här marknad.

– Att genomföra marknaden utan smittspridning är omöjligt. Det gäller att göra allt för att genomföra den så smittsäkert som möjligt. Det blir mycket jobb för arrangörerna. Hur de än gör kommer de få kritik, sa Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten tidigare i veckan till SVT Sápmi.

I torsdags beslutade Sámij åhpadusguovdásj/Samernas utbildningscentrum att de ställer in årets slöjdmarknad på Jokkmokks marknad. Även många slöjdare och utställare har meddelat att de inte deltar på marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer