Nu är det klart vilka partier som kommer att styra Jokkmokk, men ännu oklart om Henrik Blind blir kommunalråd eller inte. Foto: SVT Sápmi

Klart vilka som kommer att styra Jokkmokk de kommande fyra åren

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen blev det klart att det blir vilka partier som kommer att vara Jokkmokks nya kommunledning, efter att Vänsterpartiet enades att samarbeta med Miljöpartiet, Framtid i Jokkmokk och Samernas väl.

Det blir en ny majoritet i Jokkmokks kommun, det blev klart under onsdagen. Under torsdagen kommer valnämnden att besluta om förslaget som nu presenterades.

Enligt NSD så blir väntas kommunens största parti, Framtid i Jokkmokkss gruppledare, Roland Boman bli kommunalråd. Men det är inget som Henrik Blind, Miljöpartiet vill kommentera.

– Jag vill inget säga, utan inväntar att valnämndens möte, säger Henrik Blind till SVT Sápmi.

Miljöpartiet fick gick fram ordentligt i kommunvalet  med nästan 15 procent. Henrik Blind var en av de stora kryssmagneterna i årets val, men han har tidigare varit fåordig när han gått frågan om han blir kommunalråd.

Tidigare kommunalråd var socialdemokraternas Robert Bernhardsson. På måndag hålls kommunfullmäktige i Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.