Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Konceptet görs om – kritik över uteblivet läger

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare ordföranden i Svenska kyrkans samiska råd, Ingrid Inga, förstår ungdomars och föräldrars besvikelse över uteblivet läger. Hon tycker att kritiken mot den samiska konfirmationen funnits länge och inte tagits på allvar.

Ingrid Inga anser att kritiken hade kunnat tas på allvar tidigare, och att de från Svenska kyrkans samiska råd länge kritiserade upplägget.

– Vi i samiska rådet lyfte länge kritik men det hände ingenting.

Är det inte bra då att man tar ett omtag nu?

– Nu är det de samiska ungdomarna som kommer i kläm, som inte får vara med om en samisk konfirmation. Och jag har inte hört Svenska kyrkans argument till varför de nu först gör om konfirmationen, säger Ingrid Inga, tidigare ordförande i Svenska kyrkans samiska råd.

Hör Ingrid Inga, tidigare med i Svenska kyrkans samiska råd, utveckla kritik och förhoppningar i klippet ovan.

Kritik har lett till omtag

Den samiska konfirmationen har i flera års tid hållits på Edelviks folkhögskola i Burträsk, Västerbotten. De signalerade efter sommaren att de tappat ledare och stab, och att man inte kommer hinna starta upp ett arrangemang för nästa års konfirmander. Det framkom också mycket kritik efter årets läger.

Luleå stift meddelade den 22a september att de tar ett omtag med den samiska konfirmationen. De har anställt vice ordföranden i Kyrkans samiska råd, Nils Johan Labba, för att ta fram ett nytt koncept. Han har tidigare varit lägerchef men valde att sluta.

Han menar att det behövs konceptet behöver jobbas ihop ordentligt, och han vill se en tydlighet både mot kyrkan, ungdomar och föräldrar. 

– Planen är att tillsätta en arbetsgrupp, som kan bygga ett visionsdokument och sedan engagera ledare och församlingar. Det måste finnas en samförståelse kring hur konfirmationen och konfirmationslägret genomförs.

Hur ser du på kritiken kring maktstrukturer och att kyrkan bestämmer mallarna?

– Jag tror egentligen att det handlar om att engagera en eller två samiska präster och en eller två samiska pedagoger som jobbar hela året med det här. Jag kan förstå kritiken kring att det ofta varit Svenska kyrkan som satt koncept och teman. Samtidigt behövs det också förståelse från föräldrarna vad konfirmationen innebär, att det inte bara är en samisk mötesplats, säger Nils Johan Labba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.