Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Laevas sameby om domen: ”Enligt domen är renen inte ett djur”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer reaktioner på förvaltningsrättens dom som slår fast att det var fel av Transportstyrelsen att införa flygförbud i delar av Kirunafjällen i våras.

Det var ett beslut som Transportstyrelsen tog i april i år där samebyar i Kiruna kommun begärde att heliskiing skulle avlysas i tre områden som fick turistföretagare samt Kiruna kommun och Region Norrbotten att överklaga beslutet.

Förvaltningsrätten kom nyligen med sitt svar, en dom som säger att det var fel att av att införa flygförbud och att Transportstyrelsen saknade grund för att besluta om tillfälligt restriktionsområde.

– Det är beklagligt och sorgligt att renen inte har ett skydd. Det här förbudet kan sökas med hänsyn till natur- och djurskydd, men enligt domen så betraktas renen varken som djur eller en del av naturen, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.