Länsveterinären i Västerbotten betonar vikten av snabbhet och säkerhet vid stora djurtransportolyckor. Foto: SVT

Länsveterinären: ”Viktigt med snabbhet vid djurtransportolyckor”

Uppdaterad
Publicerad

När en stor djurtransportolycka inträffar som den på påskdagen är det viktigt att få all den hjälp som behövs – för djurens skull.

Länsveterinär i Västerbotten Annelie Grip Hansson pekar på att räddningsaktioner där djur är inblandade blir till stor stress för alla inblandade.

– Jag vet inte vad polisen har för prioriteringsordning men ett räddningsarbete som tog hela dagen, där hade renskötarna verkligen behövt hjälp, säger hon.

I närmare 12 timmar tvingades renskötarna själva hantera allting efter olyckan på påskdagen. Vare sig polisen eller räddningstjänsten kom till platsen. Så de fick både ta hand om trafiken och rädda djuren samtidigt.

Länsveterinären i Västerbotten Annelie Grip Hansson är förvånad. Djurtransportolyckor kan vara komplicerade och det är inte ovanlgit med ett extra stort stresspåslag när djur är inblandade.

  – Det kan dessutom vara komplicerat och svårt att få ut djuren säkert så om de dessutom ska sköta dirigeringen av trafiken medans så låter det som en tuff situation där vet vore önskvärt att polisen och kanske räddningstjänsten också hjälpte till, säger Annelie Grip Hansson, som först när SVT Sápmi rapporterar om olyckan förstår omfattnigen.

Finns risker

Hon beskriver att en olycksplats lik denna kräver snabba bedömningar.

– Det finns ju risker även när man ska använda bultpistol på plats och avliva, djur kan vara väldigt stressade också och rusa omkring.

Länsveterinären har dock endast andrahandsuppgifter om olyckan men menar att en situation där såväl över 100 djur som chaufför och djurägare är i chock borde alla signaler om att skicka hjälp gå fram.

– Även veterinärer i glesbygden har stora avstånd och är inte alltid i närheten men förstås kan de också hjälpa till – att ta ut djur ur genom taket i en vält lastbil kan ju även klämma fast människor, så fler händer hade säkert behövts, säger Annelie Grip Hansson som menar att det vore intressant att se hur polisens prioriteringsordning såg ut den dagen.

Polisen har sagt till SVT Sápmi att det sannoligt rör sig om en felbedömning från deras sida. Polisen kommer att låta sig intervjuas tisdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tvingas renskötarna dirigera trafiken då polisen aldrig kom till olycksplatsen. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.