Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronika Håkansson (m) och Daniel Johansson (v) i Storumans kommun, menar att det är bra att fler samer engagerar sig i kommunpolitiken. I kommunen är det 19 samiska kandidater. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Många samiska kandidater i Storuman i årets val

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kandidater på valbar plats som också finns med i Sametingets röstlängd ligger på samma nivå som vid förra valet. Flest kandidater hittar man i Jokkmokk och Kiruna. Trea på listan ligger Storuman, med nitton kandidater.

Att det är många fler samiska kandidater i Jokkmokk och Kiruna jämfört med de andra kommunerna förklaras till stor del av att man där har samiska partier i kommunpolitiken. Samernas väl i Jokkmokk och Sámelistu i Kiruna.

Storuman med sina närmare 6000 invånare i kommunen, har många fler samiska kandidater än till exempel Gällivare och Lycksele (med vardera fyra kandidater).

Följ SVT Sápmis valbevakning

– Det är bra att fler ställer upp i valet. Jag tänker att det kanske har en del att göra med att fler tagit tillbaka sitt samiska ursprung, säger Daniel Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Storuman, och en av de nitton samiska kandidaterna.

Samkört sametingets röstlängd och vallistorna

Sameradion och SVT Sápmi har jämfört partiernas inlämnade listor mot Sametingets röstlängd. Antalet kandidater registrerade i Sametingets röstlängd till de allmänna valen 2022 är 191, jämfört med 185 valet 2018. Andelen kandidater är därför oförändad, eftersom Sametingets röstlängd ökade vid förra valet.

– För att samiska åsikter ska spridas så är det viktigt med samiskt engagemang i den svenska politiken också, säger Veronika Håkansson, moderat kommunpolitiker i Storuman och sametingspolitiker, som varit aktiv i politiken sedan nittiotalet.

Listorna kan förändras fram till den nionde september.

Möt de två politiska veteranerna Johansson och Håkansson i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet