Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils-Markus Marakatt har goda medaljchanser i Arctic Winter Games. Foto: Stefan Karlsson

Nils-Markus siktar på medalj i Kanada: ”Håller tummarna”

Uppdaterad
Publicerad

40 samiska ungdomar tävlar i Arctic Winter Games (AWG) som arrangeras i Kanada i år. 15-årige Nils-Markus Marakatt från Kiruna är en av dem, och han förbereder för fullt inför tävlingarna.

I nästan 1 år har skidåkaren Nils-Markus Marakatt förberett sig för Arctic Winter Games som hålls i Kanada mellan den 29 januari till den 4 februari, och det med en speciell träningsmetod:

– Jag gillar att åka långa, snabba och gärna dubbla intervaller så man blir riktigt trött.

Samiska ungdomar har deltagit i Arctic Winter Games sju gånger. Tävlingarna som arrangeras vart annat år lockar ungdomar från nästan hela arktis.

– Det ska bli kul att åka och uppleva Kanada, men allra roligast är att det är så många som kommer dit, det är ju flera tusen tävlanden, säger Nils-Markus Marakatt.

Även Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson åker till AWG för att representera Samiskt Parlamentatiskt Råd (SPR), eftersom Sverige innehar ordförandeskapet. För Jonsson blir AWG-resan hans första – en resa som han som före detta idrottare gärna gör.

– Det är en viktig markör för den samiska idrotten, säger Jonsson.

”Tror på vinst”

Sápmi tävlar i två av AWG:s tjugo grenar – futsal och skidåkning, och det ser ljust ut på medaljsidan för Sápmi menar Leif-Roar Mikkelsen, ledare för AWG-resan.

– Jag tror på vinst i bägge klasserna i fotboll och äldsta pojkklassen. I skidåkningen tror jag på vinst både för pojkar och flickor i mellersta och i yngsta klassen. I äldsta flickklassen kanske vi inte är med och kämpar i toppen, men vi får nog bra placeringar ändå, säger Mikkelsen.

En av dem som har goda medaljchanser i Kanada är Nils-Markus som åkt skidor sedan han var liten. Vinstpallen har han stått på tidigare och något han hoppas återigen få kliva upp på i Kanada.

– Nu är det bara att hålla tummarna, säger Nils-Markus Marakatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.