Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby. Foto: Stefan Karlsson

Nöjd med domen men oron finns kvar

Uppdaterad
Publicerad

Anders Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njargs sameby, är nöjd med själva domen från Högsta förvaltningsdomstolen eftersom den följer lagen, enligt honom. Domstolen fastslår att regeringens nej till tillstånd för gruva i Laver var helt riktig.

Fjällås är dock mindre nöjd över näringsminister Thorwaldssons uttalande om att det är fel på lagen och Thorwaldsson aviserar också om lagändringsutredning.

– Jag är säker på regeringen fått förhandsinformation att det skulle bli ett avslag i Högsta förvaltningsdomstolen. Det verkar vara så att är man inte nöjd med besluten från statens sida, då ändrar man lagen. Frågan är väl varför ska vi ha lagar överhuvudtaget som reglerar gruvor, säger en inte helt nöjd Anders Erling Fjällås.

Han är övertygad om att inom en snar framtid, kommer en ny lag som möjliggör att den här ansökan går igenom som den är, kanske med lite justeringar från gruvbolagets sida

– Jag är rädd för att med den nya lagen – som kommer att komma – så trycker man igenom den här gruvan för den ska man ha till varje pris, säger Anders Erling Fjällås.

Hotar samebyns renskötsel

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att regeringens nej till tillstånd för en gruva i Laver var helt riktig, eftersom inget Natura 2000-tillstånd fanns på plats, vilket det måste göra innan beslut om bearbetningskoncession kan tas. Det håller gruvbolaget Boliden inte med om och har aviserat att bolaget tänker fortsätta jobba för att få tillstånd att öppna den nedlagda kopparguvan i Laver utanför Älvsbyn i Norrbotten. Det finns inget som hindrar Boliden att söka tillstånd på nytt, något som Stefan Romedahl från Boliden aviserade den 10 juni att bolaget avser att göra.

– Då kommer vi gå vidare och titta på ett nytt projekt som heter Laver, och ansöka ytterligare någon gång, sade Stefan Romedahl då.

Från samebyns sida är det bara att fortsätta att protestera eftersom gruvplanerna hotar samebyn att minska sin renskötsel, enligt Fjällås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.