Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Ros-Marie Huuva tycker att valet av jojk är utmärkt. Foto: Anna-Karin Niia

Nu ska nationaljojken utses

Publicerad

I helgen tas beslut om den för många välkända jojken ”Sámiid eatnan duoddariid”  av Áillohaš – Nils-Aslak Valkeapää, ska utses till samernas nationaljojk.

I samband med Samekonferensen i Tråante 2017 påbörjades processen med att välja ut en samisk nationaljojk. Kommittén för samiska nationalsymboler föreslog sedermera att jojken ”Sámiid eatnan duoddariid” komponerad av Áillohaš – Nils-Aslak Valkeapää, ska bli samernas nationaljojk.

Beslut tas de närmsta dagarna

Förslaget ska behandlas på Samekonferensen 2022 som pågår i Gällivare mellan 10 – 14 augusti. Ros-Marie Huvva tycker att valet av jojk är utmärkt.

– Den är redan idag som vår nationaljojk, fast det inte är offentligt, säger Ros-Marie Huuva, konstnär och deltagare under Samekonferensen 2022.

Enligt symbolkommittén ska nationaljojken kunna jojkas både utan text och med en del av texten eller med hela texten. Jojken ska också anpassas till alla samiska språk och jojktraditioner. Kommittén menar att Áillohaš jojk på ett tydligt sätt förmedlar samernas kärlek till Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer