Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nuoraid lávdi är tillbaka. Foto: Stefan Karlsson

Nuoráid lávdi är tillbaka

Publicerad

Nuoraid lávdi, ungdomarnas scen, är tillbaka efter två års uppehåll på grund av pandemin. 

Det som var nytt i år var att uppträdandena inte var i aulan på folkets hus men i Boaššus stora lávvu med en stor eld i mitten. Arrangör var som vanligt, Sáminuorra.

Det var färre uppträdanden i år men artisterna gick hem hos publiken. Ingá Máiiá Blind från Karesuando har uppträtt flera gånger på Nuoraid lávdi och för henne har uppträdandena där gett en skjuts i musikkarriären.

– Nuoraid lávdi är en av de första scenerna där jag själv stått ensam och spelat och sjungit, den har varit till hjälp för mig. Det är viktigt att visa att man törs stå själv på scenen och så är det så roligt också att få spela och sjunga på olika ställen. Det var bra respons och det var så fint att sitta tillsammans så här i en lávvu, det var inte så mycket folk men en skön känsla, säger Ingá Máiiá Blind.

Astrid Tuorda från Randijaur utanför Jokkmokk har också uppträtt ett antal gånger på Nuoraid lávdi. Hon började med en jojk av John Kuoljok som berörde publiken.

– Det är så himla roligt att få en slags plattform för ungdomar. Man får visa vilken talang man har, sång eller musiker så varje chans jag får, den tar jag. Jag blir alltid lika glad oavsett vad responsen är, hur många personer det är. Det behöver inte vara mycket folk för att jag ska känna att det är uppskattat, säger Astrid Tuorda.

Både Ingá Máiiá och Astrid ska uppträda med sin musik under den samiska nationaldagen den 6 februari. Ingá Máiiá i Hattfjelldal på norsk sida och Astrid i Karesuando.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.