Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Johanna Westeson, Amnesty, om den senaste FN-kritiken. Foto: SVT

Ny FN-kritik mot regeringens Gállokbeslut

Uppdaterad
Publicerad

FN:s rasdiskrimineringskommitté har återigen kritiserat Sverige när det gäller urfolkspolitiken. Det är beslutet om grönt ljus till fortsatta gruvplaner i Gállok/Kallak som föranlett kritiken.

Det är FN:s rasdiskrimineringskommitté som skrivit till regeringen. Tidigare under våren har det kommit kritik från FNs specialrapportörer angående Gállok-beslutet.

– Kritiken både från specialrapportörerna och nu rasdiskrimineringskommittén handlar om att man inte gett berörda rättighetsbärare inflytande i beslutet, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International Sweden.

Rasdiskrimineringskommittén råder också Sverige att ta hjälp av EMRIP, FN:s expertkommitté för urfolksrättigheter för rådgivning.

Ministern tror på bättre dialog framåt

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson säger till DN att han tror dialogen kommer bli bättre nu när den nya lagen, konsultationsordningen, är i kraft.

– Det har skett en skärpning i lagen och min förhoppning är att vi ska få en bättre dialog och bättre beslutsunderlag med samiska intressen. Det är min ambition att det ska bli mindre konflikter, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till DN.

Han hänvisar också till de krav som regeringen ställt på bolaget när det gäller gruvplanerna.

Inte första gången Sverige kritiseras

FN:s rasdiskrimineringskommitté har tidigare kritiserat Sverige bland annat för att man inte skrivit under ILO 169. Och för att man inte använder sig av principen ”fritt informerat samtycke”.

Se Johanna Westeson kommentera den principen och kritiken i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.