Ny ordförande och två vakanta platser i Sametingets ungdomsråd

Uppdaterad
Publicerad

Under Sametingets plenum så var det val till ungdomsrådet och det blev justeringar i jämfört med valberedningens förslag.

Ledamöter till Sametingets ungdomsråd väljs för två år och mandattiden är från och med tredje september och två år framåt. Valberedningen föreslog Johannes Rimpi (JoF), Hilda Granberg (Vuo), Ella-Karin Nårsa (JoF), Maria Unnes (SáR) och Therese Labba (Guo) som ordinarie ledamöter.

Ställer inte upp

– Jag vill meddela att ordinarie ledamot Therese Labba och ersättare Marika Renhuvud inte ställer upp till omval. Vi lämnar platserna vakanta, för att tillsättas på nästa plenum, sa Marita Stinnerbom i talarstolen.

Även Samelandspartiet meddelade att Maria Unnes och ersättare Elis Fjällgren inte ställer upp för omval.

– Jag hoppas innerligt att partierna tycker att ungdomsrådet är så viktigt att man till nästa plenum har kandidater att fylla stolarna med, säger valnämndens ordförande Jennie Granberg till SVT Sápmi.

Ny ordförande

Till ordförande valdes Vuovdegas Hilda Granberg. Hon har nuvarande ordförande Johannes Rimpis fulla stöd.

– Jag stöttar henne fullt, både personligen och på det professionella planet. Hon är väldigt duktig, så hon har mitt fulla stöd, säger Johannes Rimpi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.