Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sen i februari har Bryssel och EU-parlamentet varit Ol-Ánte Sikkus vardag. I klippet ser du vad han gör där. Foto: Stefan Karlsson/SVT SápmiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ol-Ánte Sikku arbetar i EU-parlamentet: ”Roligt, men så klart mycket jobb”

Publicerad

Sen i februari är Bryssel och EU-parlamentet Ol-Ánte Sikkus vardag. Han sköter EU-parlamentarikern Erik Bergkvist press- och kommunikaitionsärenden.

– Det är riktigt roligt. Det händer alltid något och ingen dag är den andra lik!

SVT Sápmi får en kort pratstund med Ol-Ánte Sikku utanför EU-parlamentet, där han jobbar för EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S).

– Det är strax session i parlamentet och Erik ska vara med, det är omröstning i klimatpaketet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Börjar med att dricka kaffe, samtidigt som jag uppdaterar mig vad som hänt i världen och EU. Sen planerar jag kommunikationplanen över vad vi gör och hur tillsammans med Eriks schema. Eller så är vi ute och reser. Ingen dag är den andra lik.

Bautagänget och Sáminuorra

Ol-Ánte Sikku växte upp i Staare (Östersund), och kan både den sydsamiska och nordsamiska kulturen bra, då mamma är sydsame och pappa nordsame. Som ung var han engagerad i Sáminuorra, och som medlem i komikergruppen Bautagänget, var politiken i centrum för den vassa humorn. Han är utbildad statsvetare.

– Det är roligt att jobba här, man är i centrum av politiken.

”Stor glädje av deras kompetenser”

Ol-Ánte Sikku är inte den enda samen i Erik Bergkvists team, även Elin Nejne från Västerbotten ingår.

– Det är två duktiga medarbetare som jag nyligen rekryterat. Jag har mycket stor glädje av deras kompetenser, erfarenheter och bakgrund, säger Erik Bergkvist.

Det sämsta med Bryssel

De två följande åren ska Bryssel och EU-parlamentet vara hans bas. Han trivs och även om han säger att han inte saknar något, så ser han framemot att få åka hem under sommarledigheten.

Vad är det sämsta med Bryssel?

– Det finns inget renkött här, säger Ol-Ánte och skrattar.

I klippet får du följa Ol-Ánte Sikku i Bryssel, samt höra vad Ol-Ánte Sikku tycker är det som är dåligt i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer