Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Bolund (MP) ser med försiktighet på nya gruvor. Foto: Albert Hjalmers/SVT

Per Bolund (MP): ”Vi ska inte upprepa gångna tiders misstag”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags var det dags för Miljöpartiets språkrör Per Bolund att utfrågas inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med honom hos Sameradion.

Per Bolund, (MP), kom inte med något klart besked när det gäller frågan om det är staten eller samebyarna som ska ha bestämmanderätten över jakten och fisket i framtiden, men Bolund poängterade att det är viktigt att ta rätt beslut.

– Där ska vi inte upprepa gångna tiders misstag, med beslut som slår direkt mot samernas möjlighet att bedriva rennäring och bedriva samisk kultur – den typen av beteenden måste få ett slut.

Säger inte nej till alla nya gruvor

Enligt Bolund så är inte Miljöpartiet emot nya gruvor, men partiet säger nej till gruvor som har särskilt skadliga konsekvenser. Såsom öppnandet av en gruva i Gállok, vilket skulle omöjliggöra att bedriva likvärdig rennäring i området. Men också påverka den samiska befolkningens levnadssätt.

Har Sverige en bra mineralpolitik idag?

– Nej, miljöpartiet tycker att vår mineralpolitik måste utveckas. Vi måste ha ett ännu bättre både skydd för både ursprungsbefolkningens och markägarnas rättigheter, också för miljön, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i Sameradions och Meänraatios partiledarintervju.

I klippet ser du hur Per Bolund ställer sig till gruvor och jakt- och fiske i fjällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet