Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar SVT:s reporter mer om vad den nya sajten innebär. Foto: SVT

Nu är det premiär för SVT Sápmis nyhetssajt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen är det premiär för SVT Sápmis helt egna sajt på svt.se. Nu ska det bli lättare för publiken att ta del av samiska nyheter – både på de samiska språken och på svenska.

– Det känns superkul att kunna ge den samiska publiken ytterligare en nyhetsajt, säger Linda Hermansson, redaktionschef på SVT Sápmi.

Loga sámegillii dáppe.

Tidigare har SVT Sápmis nyheter, utöver nyhetssändningen Ođđasat, publicerats på Sameradions sajt under SR.se. Men under onsdagen lanseras för första gången en helt egen nyhetssajt.

– Vi är inte så många som i dag bevakar de samiska frågorna så för varje plattform som kommer är det bara att glädjas, säger Linda Hermansson, redaktionschef på SVT Sápmi.

För publiken innebär det, enligt Hermansson, fler artiklar och mer samisk tv online.

Mer tillgängligt

Ambitionen är både att ge fler nyheter till den samiska publiken men också att lyfta fler samiska nyheter för majoritetssamhället.

– En viktig del i omgörningen är att göra det samisktalande materialet mer tillgängligt över hela svt.se, säger Michael Österlund, programchef på SVT.

Han fortsätter:

– Det blir i och med det här mycket lättare för SVT:s riksnyheter att lyfta upp samiska frågor och samiska nyheter på rikslöpet som vi kallar det, alltså på förstasidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny sajt ska göra det samiska utbudet mer tillgängligt, säger, programchef lokala nyheter och minoriteter. Foto: Mikaela Sjöstedt, SVT Sápmi

”Rörliga bilden framträdande”

Den nya sajten är en del av flera nya satsningar på samiska nyheter som SVT har gjort det här året. Tidigare i år lanserades det egna tv-programmet ”15 minuter från Sápmi”. Programmet fortsätter sändas i vår samtidigt som redaktionen fortsätter det dagliga arbetet med sajten.

– Det har varit en hektisk med rolig tid som lett fram till det här, konstaterar Linda Hermansson, redaktionschef på SVT Sápmi.

Vad är den största förändringen för publiken?

– Den största förändringen är att den rörliga bilden kommer få en framträdande roll. Att vi lättare kommer kunna presentera våra fördjupade nyheter i en bättre anpassad förpackning.

Att balansera flera samiska språk och svenska på en och samma nyhetssajt är en utmaning och exakt hur det kommer lösas är ännu oklart, enligt Hermansson.

– Vi kommer ha en ambition att publicera artiklar på i alla fall nord- syd- och lulesamiska eftersom vi tycker att det är viktigt att språket syns i skrift. Just nu testar vi olika format där språken syns olika mycket. Vi har ingen standardmall ännu men ambitionen är att lyfta skriftspråket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer