Experten: Det kommer bli en explosiv smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill arrangera Jokkmokks marknad i år – trots smittspridningen i samhället. Nu får de hård kritik från experter.

– Vi kommer få en ganska explosiv spridning efter en sån här marknad, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och överläkare.

Marknaden lockar varje år 40 000-50 000 besökare från hela världen. De trängs på de smala gatorna i Jokkmokk.

Att arrangera något sådant nu, samtidigt som smittspridningen av coronaviruset har nått rekordnivåer, har fått flera att reagera.

Slöjdare har ställt in. Svenska kyrkan har meddelat att man ställer in alla sina planerade föreläsningar, föreställningar och cafe-verksamhet. Kyrkorna i Jokkmokk kommer inte vara öppna för besök. 

”Hade hellre satt det på vänt”

Men kommunen står ändå fast vid att de vill genomföra en säker vintermarknad utomhus – och de möter nu hård kritik.

– En sak vi kan vara helt säkra på det är att vi kommer få en ganska explosiv spridning efter en sån här marknad, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och överläkare.

Borde man ställa in, anser du? 

– Jag hade hellre sett att man hade satt det på vänt ett år till men jag tror inte det är möjligt att stoppa den nu. Folk är skittrötta på den här pandemin.  

”Att genomföra marknaden utan smittspridning är omöjligt”  

Jokkmokks kommun ansvarar över marknaden utomhus och utomhus finns det i dagsläget inga restriktioner.

Kommunen har möten inför marknaden med regionens smittskyddsenhet och länsstyrelsen. Som SVT Sápmi berättat tidigare planerar de ha coronavakter som övervakar att besökarna håller avstånd. Men det kommer inte att räcka för att förhindra smittspridning, enligt experterna.

– Att genomföra marknaden utan smittspridning är omöjligt. Det gäller att göra allt för att genomföra den så smittsäkert som möjligt. Det blir mycket jobb för arrangörerna. Hur de än gör kommer de få kritik, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.