Riksdagsmajoritet stödjer konsultationsordning med samer

Publicerad

Konstitutionsutskottet röstade under torsdagen igenom förslaget om konsultationsordning med samer, med minsta möjliga marginal – S, MP, C, V och L röstade för – M, KD och SD emot.  

Den 1 mars 2022 träder den nya lagen i kraft, och omfattar regeringen och förvaltningsmyndigheter – kommuner och regioner ansluter 2024.

Förslaget om en samisk konsultationsordning har fått kritik både från Sametinget, samiska organisationer och människorättsorganisationer. Då lagförslaget inte ger tillräckliga möjligheter för det samiska folket att faktiskt påverka sina angelägenheter, enligt FN:S Urfolksdeklaration.

Om två veckor ska ärendet upp på riksdagens bord och därefter tas det slutgiltiga beslutet.

Sameradions reporter Jörgen Heikki har följt frågan och han var på plats i dag när KU tog beslutet och här förklarar han möjligheterna med att kunna påverka med konsultationsordningen och varför den kritiserats.

Det här är konsultationsordningen:

Den förra regeringen med Miljöpartiet har föreslagit en lagstadgad skyldighet för regering, förvaltningsmyndigheter och i ett senare skede kommuner och regioner att konsultera Sametinget, inför beslut med särskild betydelse för samerna.

I vissa fall kan även samiska organisationer och samebyar konsulteras medan domstolar och vissa förvaltningsmyndigheter inte är skyldiga att konsultera.

Vissa ärendetyper och även vissa andra särskilt angivna fall undantas från konsultationsplikten.

Enligt förslaget till ny lag ska konsultationen genomföras i god anda.

”Konsultationen ska fortsätta tills enighet eller samtycke i den fråga som är orsak till konsultationen uppnåtts eller tills den konsultationsskyldige eller den samiska företrädaren förklarar att enighet eller samtycke inte kan nås i ärendet.”

Den nya lagen och vissa relaterade lagändringar i sametingslagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2022.

Regioner och kommuner ansluts till konsultationsordningen vilket föreslås träda i kraft den 1 mars 2024.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.