Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samband med Jokkmokks marknad startade Sáminuorra sitt 60-åriga jubileumsår. Foto: Stefan Karlsson

Sáminuorra fyller 60 år

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Jokkmokks marknad startade Sáminuorra sitt 60-åriga jubileumsår.

Närmare 30 minusgrader men en trivsam stämning inne i Boaššus stora lávvu mitt inne på marknadsområdet i Jokkmokk. Besökare och intresserade hade samlats för öppnandet av jubileumsåret. Några tidigare ordföranden var på plats för att minnas och berätta om de frågor som var aktuella under deras tid som ordförande.

– Det är så roligt att vår organisation nu fyller 60 år och vårt jubileumsår har börjat. Jag tror att Sáminuorra betyder ganska mycket för samhället eftersom vi har varit med och påverkat i stora frågor som Sametinget och sanningskommissionen och för ungdomarna betyder Sáminuorra en mötesplats som speciellt nu efter pandemin är jätteviktig, säger Sara Elvira Kuhmunen, nuvarande ordförande.

Självständig sedan 1970-talet

Sáminuorra startades 1963, då som ungdomsförbund under Svenska Samernas Riksförbund, SSR, men redan på 1970-talet blev organisationen självständig. Sáminuorra har under vårens lopp varit initiativtagare bland annat till samiska konfirmationslägret, Sametingets ungdomsråd och flera proteströrelser.

Ol-Johan Sikku var ordförande på 1980-talet och han säger att arbetet i Sáminuorra väckte hans intresse för politik och han följer noggrant dess arbete fortfarande.

– Sáminuorra är jätteviktig för mig. Jag satt i styrelsen 11 år och fyra av dem som ordförande. Det var en livslära, jag lärde mig politiskt arbete och hur samhället fungerar, inte bara det samiska samhället utan övrigt samhälle också, säger Ol-Johan Sikku.

Stärkt sin position

Under årens lopp har Sáminuorra stärkt sin position i samiska frågor inom svensk politik, det menar de tidigare ordförandena.

– Vi fortsätter på samma sätt och försöker få påverka samisk politik i Sverige ännu mera eftersom frågorna blir fler. Det är viktigt att få vara med, säger Sara Elvira Kuhmunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.