Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets kanslichef Fredrik Österling berättar om hur Sametinget arbetar inför den nya lagen. Foto: Sameradion & SVT Sápmi/ Kate Hearne

Så arbetar Sametinget inför den nya konsultationsplikten

Publicerad

I onsdags antog Sveriges riksdag en lag om konsultation med det samiska folket i frågor som är av särskild betydelse för samer. Konsultationsplikten träder i kraft redan den 1 mars i år. Och för Sametinget som i första hand företräder det samiska folket har processen startat för att skapa tydlighet för de konsultationsskyldiga.

Konsultationsordningen innebär i praktiken att regeringen och statliga myndigheter från den 1 mars i år måste konsultera samer i frågor som särskilt berör det samiska folket.

Det kan tillexempel gälla frågor om rennäring och andra samiska näringar, miljö och klimat, markanvändning, hälsa, språk, utbildning och kultur. Och om två år utvidgas lagen att även gälla kommuner och regioner. 

Det samiska folket företräds i första hand av Sametinget, men om samebyars eller samiska organisationer berörs, finns en skyldighet att även konsultera dessa. Samiska företrädare kan dessutom ta initiativ till konsultation.

Här berättar Sametingets kanslichef Fredrik Österling om hur Sametinget arbetar för att få allt på plats inför att lagen träder i kraft 1 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer