Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad samebyarna Talma och Saarivuoma tycker om verksamheten på Esrange. Foto: TT/SVT

Samebyar kritiska till svensk satsning på rymdbasen Esrange: ”Svårare att bedriva rennäringen”

Publicerad

Rymden spelar allt större roll i moderna krig och med Sveriges Natointräde ökar nu intresset för rymdbasen Esrange.

Men från samebyar ser man med oro på en ökad aktivitet i området.

– Det kommer göra det svårare för vår verksamhet, säger Nils Johánas Allas, ordförande för Talma sameby.

Satelliters betydelse i krig har tydliggjorts i kriget i Ukraina, säger utrikesminister Tobias Billström (M) när han besöker Esrange utanför Kiruna.

– Satelliter har inte bara hjälpt till att avslöja Rysslands uppmarsch mot den ukrainska gränsen och under kriget hjälpt Ukraina att bekämpa de ryska styrkorna.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Rymdbasen har blivit intressant både för det svenska försvaret och andra länders försvarsmakter inom Natosamarbetet; den är nämligen i nuläget den enda platsen inom EU på den europeiska kontinenten där satelliter kan skjutas upp.

”Beteende som måste bekämpas”

Ett militärt hot rymden är att satelliter skjuts ned med så kallade anti-satellitvapen från marken. Nyligen skickade Ryssland upp en satellit som enligt USA kan göra detta från rymden.

– Den typen av beteende måste givetvis bekämpas och det gör vi bäst genom att utveckla internationella regelverk på det här området och det är något Sverige tänker vara aktivt i, säger Tobias Billström.

Enligt Charlotta Sund, vd för Svenska Rymdaktiebolaget SSC, skulle Esrange kunna användas för att snabbt skicka upp nya satelliter vid en sådan attack.

– Ju mer vi lär oss och tränar på det här på Esrange så kan vi använda också den här anläggningen till det.

Ökat intresse

Hon ser ett ökat intresse för Esrange, inte minst sedan Sverige gick med i Nato.

– Det är väldigt stort intresse för förmågan att skjuta upp satelliter och där har Esrange en väldigt viktig funktion att fylla, säger Charlotta Sund.

Men samtidigt som det väntas hända mer på Esrange växer oron för vad det betyder för rennäringen. Nils Johánas Allas – ordförande för Talma sameby där Esrange ligger – tror att det i framtiden blir svårare att bedriva arbetet medan raketerna skjuts upp.

– De stänger av marker så att vi inte kan arbeta med renskötsel under de timmarna eller dagarna, säger han.

Hör vad samebyarna Talma och Saarivuoma tycker om verksamheten på Esrange i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet