Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Solbakk, politisk kommentator på NRK, om Sametingets planer på att stämma norska staten. Foto: NRK

Sametinget överväger stämma norska staten: ”Största ingreppet någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Norska staten vill elektrifiera ön Melkøya där nästan hela ön täcks av en naturgasterminal.

Men Sametinget på norsk sida vill stoppa projektet och har nu röstat för att ta det till domstol.

– Melkøya-fallet är det största ingreppet i Finnmark någonsin, säger Silje Karine Muotka, Sametingets president.

I december 2022 meddelade olje- och gasföretaget Equinor att man vill elektrifiera anläggningen på ön Melkøya utanför Hammerfest i Finnmark fylke, nordligaste Norge.

Anläggningen tar emot och processar fossilgas från Snøhvit-fältet i Barents hav. Anläggningen är Norges tredje största punktutsläppare av växthusgaser och därför vill regeringen elektrifiera gasanläggningen.

I september förra året presenterade regeringen en plan för hur elektrifieringen kommer att gå till och att det kommer upprätthålla driften av anläggningen fram till 2040.

Vill stoppa projektet

Men Sametinget på norsk sida vill stoppa projektet och och Silje Karine Muotka, Sametingets president, har haft flera möten med den norska regeringen om att ändra sig. Både energidepartementet och statsministern har dock avvisat kravet.

Hon och flera andra kritiker menar att elektrifiera ön skulle medföra att det blir en massiv utbyggnad av vindkraftverk och kraftledningar i Fylke. Dessutom menar vissa att elektrifieringen inte kommer att ha någon effekt på klimatet.

Därför meddelade Muotka för en månad sedan att hon tänker försöka ta ärendet till domstol. För det behövde hon en fullmakt från Sametingets plenum vilket hon fick på onsdagen med rösterna 21 röster för och 16 emot.

”Största ingreppet”

– Som situationen ser ut har man varken tagit hänsyn till den samiska kulturen, näringslivet eller användningen av naturen, säger Muotka enligt NRK Sápmi och fortsätter:

– Melkøya-fallet är det största ingreppet i Finnmark någonsin. Detta och allt som följer med det kommer att få konsekvenser för samebyar och befolkningen i norr under de kommande 10-20 åren.

De två näst största partierna i plenum, Nordkalottfolket och Arbeiderpartiet, röstade dock emot.

– Det blir helt fel av ett nationellt folkvalt organ att gå till domstol mot sig självt på ett sätt, säger Arbeiderpartiets partiledare Ronny Wilhelmsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.