Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bibliotekarien Hanna Karolina Schimmer om den omgjorda samiska avdelningen på biblioteket i Ammarnäs. Foto: Ida Åstot/SVT

Samiska avdelningen invigs på sommarveckan i Gávtjávrrie

Publicerad

Under måndagen invigs den samiska sommarveckan i Gávtjávrrie/Ammarnäs.

Samtidigt invigs även den samiska omgjorda samiska avdelningen på biblioteket.

– Nu kommer det representera en samisk världsbild bättre, säger bibliotekarien Hanna Karolina Schimmer.

I flera år har samiska sommarveckan ordnats i Ammarnäs där syftet är att lyfta samiska arrangemang och ordna en samlingsplats.

I samband med att årets vecka arrangeras ska biblioteket hålla en invigning för den omgjorda samiska avdelningen på biblioteket.

Ett projekt som gått under namnet ”Samisk samling – vems samling?”.

– Vi har gjort om kategorierna i hyllan efter användarens önskemål kring hur det ska se ut, nu kommer det representera en samisk världsbild bättre och där man förhoppningsvis ska slippa mötas av koloniala strukturer, säger Hanna Karolina Schimmer, som jobbar på samernas bibliotek i Jokkmokk som bibliotekskonsulent.

Haft tre workshops

Hon har varit en av projektledarna för arbetet som drog igång mellan Samernas bibliotek och Sorsele bibliotek för ganska exakt ett år sedan.

– Vi har haft tre workshops där samiska användare har fått jobba med de här frågorna, vi sorterade som vilka böcker som hör ihop, vilken kategori de ska tillhöra med mera, säger Schimmer och fortsätter:

– De som har gjort det verkliga jobbet är ju alla som har varit med på våra workshops, de har diskuterat och varit otroligt innovativa i sina tankar. Vi är så tacksamma att de har varit med och hjälpt oss i det här svåra jobbet med att hitta nya kategorier.

Nu hoppas man att projektet ska fortsätta och att man kommer göra liknande arbete på fler bibliotek där man börja med det i Sorsele.

– Det känns spännande, roligt och jätteviktigt att vi faktiskt fått en konkret förändring. Förhoppningen är att det här är en start och vi kommer att hålla i det här på olika sätt. Vi ska lyfta det på bokmässan i höst och vi hoppas också att det kommer att sprida sig på andra bibliotek i Sápmi och i Sverige, säger Hanna Karolina Schimmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.