Här tar Siida emot priset. Foto: European Museum Forum/João Matos/CMP

Samiska museet Siida årets europeiska museum

Publicerad

Samemuseet Siida har valts till Årets europeiska museum.

De fick ta emot utmärkelsen i Portugal.

– Vi är mycket glada, säger Siidas museidirektör Taina Pieski.

Priset årets europeiska museum, ”European Museum of the Year Award” har delas ut årligen av Europarådet sedan 1977.

Totalt gjorde 50 utvalda europeiska museer upp om segern och de som vann i år var Samemuseet Siida i Enare på finsk sida när de fick ta emot priset i Portimão i Portugal.

– Det samiska museet Siida finns som ursprungsfolksmuseum i första hand till för samerna själva. Men vi är mycket glada över hur vår historia även berör hela Europas museibransch och människor runt om i världen, sa Siidas museidirektör Taina Pieski i sitt tacktal enligt ett pressmeddelande.

I museets nya huvudutställning berättar samer själva sin egen berättelse. Över 300 personer har deltagit i arbetet med utställningen.

– Vi hoppas att denna utmärkelse kommer att ge oss styrka att fortsätta det repatrieringsarbete som är viktigt för vårt samhälle. För detta arbete behöver vi stöd från hela den europeiska museisektorn så att våra förfäders föremål återvänder hem till Sápmi, säger Pieski.

Samemuseet grundades 1959 och man öppnade 1998 i sin nuvarande byggnad, ritad av den finske arkitekten Juhani Pallasmaa, med tillhörande naturcentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.