Hör ärkebiskop Antje Jackelén om kyrkans ursäkt till samerna i klippet. Foto: SVT

Snart dags för kyrkans ursäkt till samerna

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 november ska svenska kyrkan offentligt, under en gudstjänst i Uppsala domkyrka i samband med kyrkomötet, be samerna om ursäkt för de övergrepp och den diskriminering man utsatt samerna för under lång tid.

– Därför att svenska kyrkan i högsta grad har varit delaktig i det förtryck som samerna har varit utsatta för under Sveriges koloniseringsperiod och vi har sen ganska många år tillbaka börjat en sannings- och försoningsprocess, förklarar ärkebiskop Antje Jackelén.

Det var 2011 under Ságastallamat 1 om samiskt kyrkoliv som de samiska företrädarna uppmanade svenska kyrkan att ta ansvar för sina handlingar i gången tid och efter de började kyrkan på allvar arbeta med en försoningsprocess. Kyrkostyrelsen har antagit åtta åtaganden som man ska genomföra de närmaste tio åren. Det arbetet har gjorts i nära samarbete med samiska rådet i svenska kyrkan.

– Det här långa statliga och kyrkliga förtrycket erkänns och synliggörs på en nationell nivå. Det är ett väldigt bra steg på ett progressivt arbete framåt, säger Nils Johan Labba, vice ordförande i rådet.

Sáminuorras ordförande ser att ursäkten kan vara bra för hela samiska samhället.

– Kyrkan kan vara en förebild för staten, för 20 år sedan hörde de ihop. Nu visar kyrkan vägen för staten att kyrkan har tagit ansvar för sina historiska handlingar och nu är det statens tur att göra detsamma, säger Sara Elvira Kuhmunen.

– Jag är så pass gammal så jag kommer inte få uppleva det, men det vore roligt om kyrkan kan förbättra för samerna. Vi har levt hela livet under kyrkan, så det vore bra, säger Johan Mikkel Huuva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.