Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oklarheter kring EM-spelet har nått spelarna, men Benjamin Zackrisson som till vardags spelar för Täfteå hoppas att Sápmis landslag ändå ska få spela, helst i Nice som planerat. Foto: SVT

Mittfältaren: ”Konstigt om det blir avblåst nu”

Uppdaterad
Publicerad

Informationen har varit knapphädig. I helgen fick spelarna informationen  – att Conifa-EM i fotboll hänger löst.

– Jo, vi fick veta att det hänger löst, vi vet inte riktigt varför, säger en av spelarna som verkligen sett fram emot att få spela med Sápmis lag i franska Nice i juni.

Bara några veckor återstår till ett mästerskap där de lag som inte ingår i FIFA gör upp. Conifa som sedan 2015 gjort det möjligt för icke erkända stater och etniska grupper som till exempel Sápmi att mötas gav i helgen beskedet att värdlandet inte helt säkert kommer ge plats för mästerskapet.

– Det var ju lite märkligt, men jag hoppas verkligen att det löser sig, säger Benjamin Zackrisson, som till vardags är student i Umeå och spelar med Täfteå IK norr om stan.

Den samiska landslagsspelaren, 22 år gammal, har varit med förut. Detta skulle bli hans andra EM. Vid det förra mästerskapet 2018 gjorde han det första målet.

– Det är lite större att göra mål inför tiotusen i publiken, men det är förstås kul att göra mål i Täfteå också, säger han.

Han hoppas och tror få göra det igen. Men platsen spelar mindre roll. Han ser fram emot att få träffa spelarna från Sápmis landslag på nytt, oavsett vilken plan eller i vilket land de ska spela.

– Det hade kunnat vara i Täfteå, jag hade varit med ändå, avslutar Benjamin Zackrisson.

Hör landslagsspelaren för Sápmi Benjamin Zackrisson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.