Sámiid Riikkasearvi avvisar Sametingets förslag om samebyarnas interna organisering. Foto: SSR

SSR avvisar Sametingets förslag om samebyorganisering

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Samernas Riksförbund, SSR, ställer sig inte bakom Sametingets förslag om fler medlemskap för samebyarna, så att även icke renägare kan bli medlemmar.
– Förslaget strider mot regeringens direktiv, säger ordförande Matti Blind Berg.

Frågan om Sametingets förslag till samebyarnas interna organisering har under förmiddagen behandlats och landsmötet beslutade att inte ställa sig bakom förslaget. Anledningen till det är bland annat att man inte accepterar att frågan om samebyarnas interna angelägenheter ska beslutas av plenum, det strider mot samebyarnas självbestämmande, anser landsmötet.

”Majoritet ska stå bakom”

– Med förslaget menar Sametingets styrelse att samebyarna ska frånsäga sig sitt självbestämmande, dessutom strider förslaget mot direktiven från regeringen att majoriteten av samebyarna ska stå bakom den. Sametingets styrelse har inte heller haft kontakt med samebyarna, så förslaget är helt deras eget, säger Matti Blind Berg, SSRs ordförande.

Respekterar beslutet

Samtidigt som SSR håller landsmöte i Piteå, pågår Sametingets plenum i Arvidsjaur, där organisationsfrågan också diskuteras. Styrelseordföranden Håkan Jonsson säger att han respekterar SSR:s beslut.

– Vi företräder samiska folket och naturligtvis representanter från samebyarna, men vi företräder också samer utanför samebyar och nu har vi ett uppdrag att komma fram till som ska gynna båda grupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.