Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit en väldigt forcerad process”, säger Peter Juneblad, näringslivschef för Umeå kommun, om vägen fram till årets Rally. Foto: Micke Fransson, TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Näringslivschefen: ”När sista bilen gått i mål planerar vi för nästa rally”

Publicerad

Årets rally-VM som ska gå utanför Umeå har haft en stor inverkan på samebyarna. Kommunens näringslivschef medger i backspegeln att det saknats en hel del kunskap hos såväl kommun som arrangör när det gäller hur samebyarna bedriver rennäringen.

– Inför nästa rally 2023 ska vi vara bättre förberedda, säger Peter Juneblad, näringslivschef för Umeå kommun.

Trots att det redan i april ifjol flaggades för att processen med att föra diskussionen med samebyarna om hur dessa påverkas av var bansträckningen skulle läggas dröjde det alltför länge innan alla var på banan i ämnet.

Umeå kommun som står som värd när svenska rallyt gästar i februari recenserar sig själv:

– Det har varit en väldigt forcerad process och vi har lärt oss mycket, inte minst att samebyarna inte alltid jobbar lika, säger Peter Juneblad, som samtidigt som man nu laddar för kommunens i särklass största event inte vet om det ens kommer gå att genomföra som tänkt när nu nya restriktioner införts och kanske nya tillkommer.

– Det kan förstås sluta i att vi får se rally på TV och inte får den publikfest som arrangören och vi hoppats på, säger han.

Samtidigt vill han helst blicka framåt, tycker att samtalen med samebyarnas företrädare varit bra och hoppas att 2023 års rally kan bli smidigare.

– Vi vill hjälpa till och vill förstå behoven för rennäringen, något annat är inte tänkbart, avslutar Juneblad.

Hör näringslivschefens Peter Juneblad i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit en väldigt forcerad process”, säger Peter Juneblad, näringslivschef för Umeå kommun, om vägen fram till årets Rally. Foto: Micke Fransson, TT/SVT
Umeå kommuns näringslivschef ser gärna att rallyt är här för att stanna. Foto: SVT