Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se delar ur tv-serien ”Min story” och hör projektledaren Moa Frygell berätta om satsningen. Foto: T Olsson, J Holgersson / SVT

Unga samer vittnar om rasism: ”Trycker mig mot väggen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon står i duschen efter hockeymatchen då någon ropar från omklädningsrummet.

– Är det nån som ser om lappflickan har fittan på tvären?

I den nya SVT-serien ”Min story” vittnar unga samer om rasism de möter i vardagen.

Med löfte om att få vara anonyma har ett flertal personer fått möjlighet att berätta. Deras vittnesmål har sedan spelats in av skådespelare för den nya tv-serien som Moa Frygell och Sara Omma har gjort för SVT Play.

Och vittnesmålen är många.

”Jag blir ensam”

Flickan i duschen vågade inte säga något då. Men orden har hängt kvar hos henne.

– Jag är jätteledsen. Jag känner mig så oerhört kränkt och smutsig. Ingen frågar mig hur jag mår. Jag blir ensam, säger hon i tv-serien.

En ung man vittnar om ord han mött i fikarummet på jobbet.

– De där jävla lapparna som kör upp renarna på vägarna. Det är ingen diskussion där någon säger emot eller ifrågasätter, säger han.

Han berättar om hur liknande uttalanden återkommer gång på gång. Han börjar undvika fikarummet på jobbet. Han blir rädd för sina egna arbetskamrater.

– En dag möter jag tre av dessa personer i korridoren. De ställer sig framför mig. Jag trycker mig mot väggen. Jag jobbar inte kvar där längre. Jag har valt ett annat jobb, säger han.

En annan man pratar om vad han sett och hört på bussen.

– En liten pojke sitter i bussen på väg hem efter skolan. Det är renar på vägen. En äldre pojke ropar: Kör över de jävlarna!

Han fortsätter:

– Tänk att någon som är äldre än du, någon som du måste träffa varje dag, skriker så. Renen är kärlek för den lilla pojken. Han förstår inte varför de vill skada renarna.

”Jag blir otroligt berörd”

Moa Frygell är projektledare för satsningen. Hon konstaterar att det stundtals har varit plågsamt att behöva höra alla vittnesmål.

– Jag blir otroligt berörd och illa till mods många gånger över hur de här personerna har blivit behandlade och vad de behövt höra. Det är ett känslosamt projekt för alla, säger hon.

Vilka som ligger bakom vittnesmålen vet enbart redaktionen. Det har varit en förutsättning för att de ska våga berätta, enligt Moa Frygell.

– Det är för att de vi har intervjuat ska kunna berätta helt ärligt och rakt utan att censurera sig själva eller behöva vara rädda för att hängas ut i efterhand. säger hon.

Hela serien ”Min story” i femton avsnitt finns tillgänglig på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.