Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Gunnar Larssons shamanska ceremoni utanför fd Rasbiologiska institutet i Uppsala. Foto: Anna-Maria Ahlén

Han bränner bort rasbiologins övergrepp på sin släkt

Publicerad

Utanför det som en gång var Rasbiologiska institutet i Uppsala utför Gunnar Larsson shamanska ceremonier.

– Jag har velat gå hit och bränna bort det rasbiologiska tänket som ligger över min släkt, säger han.

När Gunnar Larsson var 50 år började han släktforska. Då fann han att hans pappa dolt sin samiska identitet. Pappan var same från Kojkul, förfäderna tillhörde Sjokksjokk lappby i Jokkmokk-Gällivaretrakten.

Gunnar tror att de gav upp om den samiska livet bland annat efter att rasbiologen Herman Lundborg gjorde en rasbiologisk undersökning i Kojkul 1925.

– Jag har ett ansvar för mina förfäder och förmödrar, jag har ett ansvar mot mina barn och deras barn, så att vi inte blir en skogssamisk spöksläkt, säger Gunnar Larsson som själv bor i Vänersborg till Sameradion & SVT Sápmi.

Shamansk ceremoni

Nu är det  tredje gången han har en shamansk ceremoni framför det som en gång var Rasbiologiska institutet, idag Dekanhuset, bredvid domkyrkan i Uppsala. Och fler ceremonier är planerade.

– Jag har velat gå hit och bränna bort det rasbiologiska tänket som ligger över min släkt.

Han river sönder fotografier ur en gammal katalog från Rasbiologiska institutet – kanske är några av bilderna från hans släktingar. Och lindar in dem med näver, till små bollar, innan han bränner upp dem.

– Jag bränner de politiska strukturer som fanns i det bildarkivet. Det är de som ska bort. Absolut inte personerna. De ska hedras istället, säger Gunnar Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.