Säpo har kritiserats för sitt arbete kring anhållandet av den tidigare terroristmisstänkte 22-åringen. Foto: TT

Säpo: Förundersökningen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Säkehetspolisens arbete kring anhållandet av den tidigare terroristmisstänkte 22-åringen har ifrågasatts. Efter dagens besked att han frias från misstankar forstsätter utredningen av förberedelse för terrorbrott. Däremot ligger terrorhotet kvar på den näst högsta nivån.

– Terrorhotbedömningen ligger kvar, och det kommer i dag inte att göras någon omprövning av nivån, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till SVT Nyheter och fortsätter:

– Förundersökningen fortsätter och vårt arbete just nu syftar till att vi ska kunna gå till botten med och helt kunna avfärda ursprungsinformationen. Det finns flera oklara omständigheter i utredningen som vi arbetar vidare med.

”Har funnits tillräcklig grund”

Åklagaren i fallet Hans Ihrman säger till SVT Nyheter att de har hanterat ärendet korrekt:

–  Det har funnits tillräcklig grund för att inleda förundersökning och anhålla personen men anhållningstiden är till för att utreda och se om det räcker för att häkta personen, säger Ihrman.

Var är läget nu för utredningen då?
– Det finns fortfarande omständigheter som talar för att det ägt rum förberedelser till terrorbrott och därmed finns inget skäl att lägga ned förundersökningen. Den fortsätter nu.

Visar dilemmat

Enligt Sirpa Franzén så kommer man nu fortsätta med kompletterande förhör med personer för att kunna få fram fler uppgifter om hotbilden.

– Det här beskriver tydligt dilemmat som alla säkerhetstjänster i världen arbetar utifrån: Man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild, och med hänsyn till det osäkra läge som råder just nu är det sannolikt att Europa och även Sverige får anpassa sig till att den här typen av händelser kommer att återkomma, säger Franzén.

Måste agera preventivt

Flera fall av tidigare terroringripanden har lett till att de misstänkta släpps innan det går till rättegång. Experter har pekat på att säkerhetsorganen har en svår situation eftersom terrorbrott har så oerhört svåra potentiella följder att myndigheterna tidigt måste agera preventivt och i ett läge där det kanske inte alltid räcker till att väcka åtal.

– Vi måste alltid agera i förebyggande syfte och hindra att den allra värsta brottsligheten inträffar, och både vi och polisen kommer att fortsätta agera med allmänhetens bästa för ögonen på ett resolut sätt, säger Franzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer