Personer som är magsjuka eller som har tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte heller hantera livsmedel som andra ska äta, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Säsongen för vinterkräksjuka i gång

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan är här. De närmaste veckorna väntas antalet smittade öka både bland allmänheten och inom vården. Det visar antalet sökningar på 1177 Vårdguiden och statistik från landets laboratorier.

En normal säsong brukar sträcka sig mellan november och april, men årets vinterkräksjuka har tagit fart först nu, i mitten av december.  

Slutsatsen att smittan nu är här bygger bland annat på sökningar på 1177 Vårdguiden.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga, men de senaste sex åren har det varit relativt milda säsonger. Vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

För att förebygga att smittas är det egentligen bara en sak som gäller: God handhygien genom att tvätta händerna med vatten och tvål.

Handsprit inte nog

Personer som är magsjuka eller som har tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte heller hantera livsmedel som andra ska äta, enligt Folkhälsomyndigheten.

På platser där många är samlad är det viktig att det finns möjlighet att tvätta händerna och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man använder pappershanddukar, och inte handdukar av tyg, på arbetsplatser och i skola och förskola.

Man bör inte använda handsprit som substitut för tvål och vatten, eftersom det flesta typerna av handsprit inte har tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset.

Fakta om vinterkräksjukan

  • Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.
  • Virus kan överleva länge i miljön och smitta från t ex textilier.
  • Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
  • Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.