Saudiavtalet förlängs inte

Uppdaterad
Publicerad
Sverige kommer inte att förlänga sitt avtal om vapenexport till Saudiarabien. Enlig statsminister Stefan Löfven har inte beslutet påverkats av utvecklingen de senaste dagarna.

Stefan Löfven (S) och regeringen har varit hårt pressade om det kritiserade avtalet. Flera företrädare för regeringspartiet Miljöpartiet, bland dem vice statsminister Åsa Romson, har krävt att avtalet sägs upp med anledning av bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Det militära samarbetet med Saudiarabien är inte värdigt ett land som Sverige, har Romson tidigare sagt till TT.

Även Centerpartiets Annie Lööf har nyligen krävt att avtalet sägs upp. Centerpartiet ville för fem år sedan, som en del i Allliansregeringen, förlänga avtalet.

Statsminister Stefan Löfven mötte SVT:s korrespondent Elin Jönsson under sitt pågående besök i Ukraina och kommenterade uppgifterna om att Saudiavtalet inte förlängts.

– Det var bestämt sedan tidigare och har inte något med att göra med utvecklingen de senaste dagarna, säger Löfven till SVT.

På mer konkreta frågor om varför regeringen har ändrat sig hänvisar han till kommande uttalande av försvarsminister Peter Hultqvist.

Uppgifterna kommenteras av Peter Hultqvist till SVT.

– Vi vill avveckla det militära avtalet och sedan vill vi fortsätta arbeta med de civila avtal vi har med Saudiarabien. Det har vi kommit fram till efter mycket noggrant beredningsarbete.

Näringslivstoppar varnade för uppsägning

Samtidigt har ett 30-tal höga företrädare för näringslivet, bland dem Ericssons, Volvos, Stora Ensos och storbankernas vd:ar, pådrivna av Investors ordförande Jakob Wallenberg, skrivit ett inlägg på DN Debatt där de menar att ”att bryta handelsavtalet vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner”.

– Här handlar det ytterst om konungariket Sveriges trovärdighet ute i världen, vilket i sin tur skapar förutsättningar för oss som företagare och vår trovärdighet ute i världen, har Wallenberg sagt till TT.

Wallström stoppades av Arabförbundet

Beskedet kommer dagen efter att Saudiarabien blockerade utrikesminister Margot Wallström från att tala inför Arabförbundet. Anledning ska ha varit att Wallström tidigare har gjort uttalanden som kritiserar situationen gällande mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet