Kung Salman bin Abdul Aziz. Foto: TT

Saudisk platsannons: Åtta bödlar sökes

Publicerad

Platsannonsen på den saudiska regeringens jobb-portal är som vilken annan annons som helst. Men det man söker är åtta nya bödlar – som också ska kunna amputera kroppsdelar på dem som begått mindre brott.

Sedan årsskiftet har Saudiarabien avrättat 85 människor. Men nu tycks alltså bödlarna inte räcka till. Kungahuset söker nya.

Enligt det saudiska socialdepartementets annons söks män som kan utföra dödsstraff och straffen för stöld. Det sistnämnda betyder alltså att de ska vara beredda att amputera kroppsdelar om så behövs.

Inga särskilda kvalifikationer behövs för jobbet och tidigare yrkeserfarenhet är inte nödvändig, enligt annonsen.

Offentliga avrättningar

I Saudiarabien döms man till döden för mord, narkotikahandel och vapensmuggling. Straffen verkställs vanligtvis genom halshuggning på offentlig plats.

Saudiarabien har ett dåligt rykte för det förtryck som råder i landet på olika sätt. Och en av de tyngsta punkterna i den kritiken handlar om det föråldrade och grymma rättsväsendet och de offentliga avrättningar och stympningar som utförs, vilket väckt avsky världen över.

Senast lät den saudiska ledningen avrätta en man för narkotikabrott. Enligt organisationer för mänskliga rättigheter är de flesta av de 85 som avrättats i år inblandade i narkotikaaffärer.

Rekordsiffra i år

Årets siffra för avrättningar ser ut att bli en rekordsiffra. I fjol avrättades totalt 88 personer. I år är det redan 85 som dödats. Bara i Kina och i Iran avrättas fler människor.

I Saudiarabien finns inte en reglerad strafflagstiftning utan de anklagade är utlämnade åt de strängt konservativa religiösa domarnas godtycke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer