SD:s partiledare Jimmie Åkesson Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SD håller andra partier på halster

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna fortsätter att hålla de andra partierna på halster. Ena dagen är beskedet att partiet kan komma att stödja Ulf Kristersson som statsminister, nästa dag Stefan Löfven. Syftet är att skapa osäkerhet inför den regeringsbildning som väntar efter valet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Lördagen är Sverigedemokraternas dag i Visby. Lite i skuggan av Sveriges kvartsfinal i fotbolls-VM är det Jimmie Åkessons tur att hålla tal i Almedalen.

Partiets utspel att utöka rot-avdraget till att även omfatta installation av hemlarm är kanske ingen politisk kioskvältare, men en konkret och vardagsnära politisk åtgärd på ett område som blir allt viktigare för väljarna.

Lag och ordning har nämligen blivit en allt mer betydelsefull politisk sakfråga inför valet. Orsaken är bland annat de skottlossningar som numera är vardagsmat i svensk medierapportering. Men också en vardagsbrottslighet och en polisbrist som skapar oro bland många väljare.

Vid sidan om flykting- och invandringspolitiken är just lag och ordning den fråga där Sverigedemokraterna har störst förtroende bland väljarna. Att partiet därför lyfter en sådan fråga i Almedalen är fullt logiskt.

Har som mål att bli största parti

Mycket av diskussionen kring SD här i Almedalen har dock handlat om partiets uppgång i opinionen och vad detta kan leda till för nästa regering.

Sverigedemokraterna har som mål att bli Sveriges största parti. Samtidigt tycks de flesta andra riksdagspartier vara fast beslutna att försöka vidmakthålla partiets isolering i riksdagen. Om detta kommer att vara möjligt efter valet återstår dock att se.

Om Sverigedemokraterna får över 20 procent av rösterna kan de få en betydelsefull roll såväl för regeringsbildningen som den politik en ny regering kan driva i riksdagen efter valet. SD har heller inte gjort någon hemlighet av att man kommer att utnyttja sin makt maximalt för att försöka pressa en ny statsminister i önskvärd riktning.

SD:s önskeregering

Vad som ser ut att kunna bli en fördel för SD i detta sammanhang är att varken Liberalerna eller Centerpartiet tycks vara intresserade av att stödja Stefan Löfven som statsminister efter valet.

En sådan regering, med stöd över blockgränsen, skulle annars effektivt kunna utestänga SD från inflytande även efter valet. Problemet för Ulf Kristersson är dock att C och L är lika motvilliga att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson själv har Moderaterna och Kristdemokraterna som sin önskeregering. Båda dessa partier har också den mest öppna inställningen till hans parti, så valet är inte överraskande. I flera viktiga valfrågor finns dessutom en bred samstämmighet mellan dessa partier.

Inte heller flyktingfrågan ser ut att vara ett problem för en sådan M- och KD-regering, som i så fall skulle kunna få stöd i riksdagen av SD. Frågan här är väl snarare om KD lyckas komma över riksdagsspärren i höst. Just nu ser läget mörkt ut.

Svårt att samarbeta med vänstern

Att SD skulle stödja en alliansregering där även Centerpartiet och Liberalerna ingår är däremot mera osäkert. Jimmie Åkesson har varit tydlig med att han aldrig kommer att stödja en regering där dessa partier får genomslag för sin invandringspolitik.

Varken C eller L säger sig heller vilja ha SD:s aktiva stöd, vilket gör en sådan regering mindre sannolik. Enda undantaget är förstås om Alliansen blir större än de rödgröna partierna. Då krävs det att de rödgröna går ihop med SD för att fälla regeringens förslag.

Den som granskar partiernas politik finner att det mest troliga är att Sverigedemokraterna kommer att stödja en regering på högerkanten. Den reflexmässiga oviljan mot partier på vänsterkanten gör det svårt för SD-ledningen att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Vill skapa osäkerhet

För det mesta svarar också Jimmie Åkesson och övriga ur partiledningen att de helst vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Men så ibland, när frågan om Centerpartiets och Liberalernas flyktingpolitik kommer på tal, öppnar Sverigedemokraterna plötsligt för att också kunna stödja Stefan Löfven som statsministerkandidat. Hur realistiskt detta är får vara osagt.

Det kan också vara ett uttryck för Sverigedemokraternas ambition att skapa osäkerhet hos sina politiska huvudmotståndare, att hålla dem på halster till valdagen.

Regeringsfrågan är ju en av de centrala punkterna inför valet, inte minst på grund av det oklara parlamentariska läget. Sverigedemokraternas olika besked i regeringsfrågan ger dessutom partiet en central roll i valdebatten, vilket sannolikt är en viktig förklaring till det som sker.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.