Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Scanpix

SD-ledningen förlåter Markus Wiechel

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledning tänker inte agera mot riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD), som uttryckt sig nedsättande om mörkhyade i en Facebook-chatt.

”Eftersom detta är en isolerad händelse och Markus Wiechel är ångerfull och tydligt tagit avstånd väljer vi att lita på det han ger uttryck för i dag och gjort under hela sitt politiska liv. Om det framkommer nya uppgifter av liknande karaktär så kommer vi att ta en ny diskussion”, säger partisekreteraren Björn Söder i en skriftlig kommentar till SVT.

I en Facebook-chatt beskrev SD-riksdagsmannen Markus Wiechel mörkhyade som ”satatns jävla aphelveten”, avslöjade Expressen i går. I dag sa Markus Wiechel till SVT att han är beredd att avgå om partiledningen kräver det.

”Vi tycker inte att det är acceptabelt att uttrycka sig på det sätt som Markus ska ha gjort enligt uppgifter i media. Men vi har aldrig öppnat ett personärende mot någon person mot bakgrund av vad den sagt vid en privat konversation vid ett isolerat tillfälle och så kommer ej heller att ske denna gång. Skulle det framkomma fler uppgifter kommer vi givetvis att ta en förnyad diskussion”, säger Björn Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer