Frågor om brottslighet och invandringspolitik har gynnat Sverigedemokraterna, skriver Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, i en analys. Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: SD:s segertåg i opinionen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas segertåg i opinionen fortsätter. Samtidigt noterar Socialdemokraterna ett historiskt lågt väljarstöd. För Kristdemokraterna har sommaren och hösten varit rena mardrömmen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SCB:s partisympatiundersökning visar att Kristdemokraterna har tappat från 13,0 procent i maj månads undersökning till 6,6 procent i dagens SCB. Ett kraftigt ras alltså, men också ett väntat ras. De opinionsmätningar som gjorts under sommaren och hösten har visat att partiet successivt tappat väljare efter toppnoteringen i maj.

Abortpolitik bröt KD:s framgång

Kristdemokraterna hade i april och fram till maj en kraftigt uppåtgående trend i opinionen, men denna bröts när partiets abortpolitik kom i fokus under EU-valrörelsen.

Också KD:s stöd i riksdagen på försommaren för återinförd familjeåterförening väckte debatt och har sannolikt påverkat opinionsutvecklingen sedan dess. Partiet har heller inte gynnats av en långvarig debatt i Sverige om brott och straff. Kristdemokraterna har därför misslyckats med att vända nedgången sedan maj, men ligger ändå på siffror som är strax över valresultatet 2018.

För ett parti som länge legat under riksdagsspärren i dessa mätningar är alltså inte dagens undersökning någon katastrof. Däremot är den en påminnelse om hur snabbt opinionsvindarna kan svänga.

Läge för krismöten inom Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har tappat två procentenheter sedan valet 2018. Samtidigt är 26,3 procent en historiskt låg notering i SCB:s partisympatiundersökning. Läge för krismöten inom det stora regeringspartiet, alltså.

Det ska dock sägas att regeringspartier i det här skedet av en mandatperiod ofta ligger lågt i opinionen. Givet detta har Socialdemokraterna ändå uppenbara problem med trovärdigheten i frågor som brottslighet och invandringspolitik, som dominerar den politiska debatten.

SD starkast stöd någonsin

Denna debatt har omvänt gynnat Sverigedemokraterna, som i den här undersökningen får sitt starkaste stöd någonsin. Flest väljare tar SD från Moderaterna, men många väljare har också gått från S till SD.

Med 22,6 procent är SD Sveriges näst största parti, och dessutom med bred marginal. Om detta styrkeförhållande består kan det få stor betydelse inför nästa valrörelse. Sverigedemokraterna kan då göra anspråk på rollen som oppositionsledare.

Det har stor psykologisk betydelse, men skapar också en ny dynamik i regeringsfrågan. Ju större SD blir, desto svårare blir det för M-ledaren Ulf Kristersson att peka ut sig själv som oppositionens självskrivne statsministerkandidat. Ju större SD blir, desto större politiska krav kan partiet också ställa för att släppa fram en ny regering.

Ljusglimtar i mörkret för M

För Moderaterna är dagens SCB-undersökning bekymmersam, även om det också finns ljusglimtar i mörkret. Partiet har backat sedan valet 2018 och förlorat positionen som nästa största parti. SCB:s undersökning visar dock att Moderaterna återhämtat sig något i opinionen sedan i maj.

Också Centerpartiet har tappat väljare sedan valet, liksom Liberalerna. Den nyvalda partiledaren Nyamko Sabuni drar ändå en suck av lättnad idag. I den här undersökningen hamnar hennes parti strax över riksdagsspärren.

Miljöpartiet ligger något över valresultatet i SCB:s undersökning, men har backat sedan i maj.

Varken upp eller ner för V

Vänsterpartiet ligger stilla jämfört med valet, vilket innebär att partiet inte har lyckats dra nytta av regeringsuppgörelsen i januari. Vänsterpartiets ledning hoppades ju på en ström av missnöjda S-väljare när regeringen gjorde upp med Centerpartiet och Liberalerna. Mindre sådana flöden kan skönjas i den här mätningen, men då V samtidigt tappar väljare ligger partiet i praktiken stilla i opinionen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.