Projektet Sverige möts har fått människor från både land och stad att träffas och diskutera frågor som man kan tycka olika om. Foto: Hasse Holmberg/Fredrik Sandberg/TT

Sista chansen att anmäla sig till Sverige möts

Uppdaterad
Publicerad
Vid midnatt mot lördag går tiden ut för att anmäla sig till SVT:s uppmärksammade projekt Sverige möts. Kristian Lindquist är digital utvecklingschef på SVT och utvärderar projektet hittills.
– Tusentals personer har anmält sig för att vara med, säger Lindquist.

I Sverige möts har människor som tycker olika fått mötas, lyssna och prata om samhällsfrågor. Det har handlat om allt från bensinen, jämställdhet och vargar.

– Vi hoppas ge deltagarna möjlighet att möta någon som tycker annorlunda och lyssna till den personens argument. Men vi vill också berätta något om Sverige. Med avstamp i sju frågor har vi publicerat massor av fakta och nyhetsjournalistik från hela landet.

Över förväntan – trots kritiken

Projektet har tidigare kritiserats för att man ger röst åt personer med extrema åsikter som uttrycker sig hatiskt på sociala medier eller att hela satsningen bygger på ett ofta formulerat antagande: att polariseringen ökar i Sverige – något som programdirektören Jan Helin svarat på i en tidigare artikel. När nu Kristian Lindquist ser tillbaka på projektet ser han nöjt på det.

– Det har gått över förväntan. Journalistiskt har vi belyst flera svåra samhällsfrågor ur en massa perspektiv och från hela landet. Och publikens gensvar har varit väldigt positivt. Tusentals personer har anmält sig för att vara med, säger han.

”Vi hoppas ge deltagarna möjlighet att möta någon som tycker annorlunda och lyssna till den personens argument”, säger Kristian Lindquist, digital utvecklingschef på SVT Foto: SVT

Sista chansen nu att anmäla sig, varför ska man göra det?

– Det är ett val som man måste göra själv. Men vi hoppas att de som har anmält sig tycker att det är givande att möta en person som tycker olika. Oavsett om det leder till ökad förståelse för andras åsikt eller till att man själv blir ytterligare stärkt i sin egen åsikt.

Vill du vara med – svara på frågorna

Du vill väl vara med i Sverige möts? Börja i så fall med att svara på den här frågan, eller gå in och läs mer på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet