• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Flest självmord i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet självmord skiljer sig kraftigt mellan länen, värst är läget i Värmland där man nu tar krafttag för att förhindra de många självmorden.

SVT:s kartläggning sträcker sig från år 2000 till och med 2011. De län som ligger i topp när det gäller självmord per 100.000 invånare är Värmland, Gävleborg, Jämtland och Gotland. Och tendensen är tydlig. Län med många självmord har flera gemensamma karaktärsdrag.

–Självmord handlar mycket om känslan som finns i ett samhälle. Det här är glesbygdslän med arbetslöshet och utflyttning. Jag kan tänka mig att det har funnits perioder i dessa områden med en form av kollektiv depression. Ett samhällsklimat som delvis varit tufft och kärvt, säger Lars Jacobsson, professor emeritus i psykiatri vid Umeå universitet.

Stor skillnad mellan regionerna

Vår granskning visar också att antalet självmord skiljer sig stort mellan olika regioner. Stockholm och angränsande län ligger förhållandevis lågt.

–De som bor i Stockholm är till ganska stor del inflyttade. De har sökt sig dit för utbildning och jobb och har en framtid. Stockholm erbjuder också livsmöjligheter på ett annat sätt än många glesbygdsregioner, säger Lars Jacobsson.

Västerbotten skiljer sig från mängden

Minst antal självmord per 100.000 invånare har Västerbotten, trots att det länet påminner väldigt mycket om de regioner som har flest. Här pratar Lars Jacobson om ett arv från den tid då folkrörelserna blomstrade.

–Det handlar om en lång tradition. Frikyrkan, arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen var väldigt stark i Västerbotten. Det ledde till att folk hade något att leva för och man hade ett stort socialt nätverk. Och det där lever kvar än idag, även om också Västerbotten sakta förändras, säger Lars Jacobsson.

I Värmland har de många självmorden engagerat stora delar av samhället och myndigheter har utbildats och ändrat sina rutiner. Exempelvis tar polisen numera alltid kontakt med räddningstjänsten när det kommer larm om självmordsförsök.

–De kan oftast vara där innan polisen. Nu vet de också hur de ska hantera personer som är självmordsbenägna. Så förhoppningsvis ska det här kunna rädda liv, säger Carina Hertzberg, polischef i norra Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer