Sjökaptenen om att passera Suez: ”Jättemycket att tänka på”

Publicerad

Att ta sig genom en kanal som Suez kräver stor kunskap, inte minst om strömmar som uppstår i små passager. Den så kallade ”bankeffekten” är en av alla faktorer som kan påverka.

– Enkelt förklarat kan man säga att vattenströmmarna skapar olika tryck längs med fartygssidan och det kan i sin tur skapa en sugkraft som gör att fartyget sugs åt det ena hållet så att man hamnar i en ofrivillig gir, säger sjökaptenen Ellinor Brandt.

Ellinor Brandt, gick genom Suezkanalen för bara några veckor sen, då som andrestyrman på den cirka 150 meter långa oljetankern Furevinga från Kina till Rotterdam.

– Jag skulle inte säga att det är lätt hänt att man tappar kontrollen över ett fartyg sådär, för när man kör igenom en kanal är det jättefokuserat och man är extra bemannad på bryggan.

Hör Ellinor Brandt berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.