Fler oerfarna båtförare i sommar: ”Havet är farligt”

Publicerad

Till följd av coronapandemin är det många som firar semester på hemmaplan. Det är någonting som märks av på båtförsäljningen som skjutit i höjden där det är många som skaffat båt för första gången.– Vi ser en stor ökning av larmsamtal där midsommar var extrem, säger sjöföretagaren Niklas Eriksson.

Enligt båtbranschens riksförbund har ökningen av sålda båtar varit så extrem att det knappt går få tag i en ny båt. Enligt sjöräddningen märks ökningen av med framförallt många nya sjöovana båtägare. Sjöföretagaren Niklas Eriksson jobbar bland annat med bärgning och assistans – och han märker av den stora ökningen med fler larmsamtal.

– Vi får mycket enklare frågor. Till exempel att min motor är trasig. Havet är farligt och vi märker att flera saknar ankare ombord, vilket är en självklarhet, säger Niklas Eriksson till SVT.

Många nya ovana förare

I och med att allt fler valt att ge ut sig på sjön har det också blivit en intensiv sommar för hamnvärden Johan Lundin. Aldrig tidigare har han varit med om en sådan hektisk start på båtsommaren – som knappt börjat.

–  Jag har nog aldrig behövt hjälpa människor att lägga till. Senast i dag var det en kvinna som trillade i vattnet då hon skulle kasta tamp till mig. Sedan har jag haft många människor som snurrat en halvtimme och sedan gett upp. Det är mycket osäkerheter, säger han.

Semester på sjön

Jonas Ekman, från Stockholm, har i sommar valt att semestra på sjön då han lånat en släktings segelbåt. När SVT träffade honom i Stockholms skärgård fick han hjälp att laga motorn.

– Nu är tre grabbar igång och försöker fixa min motor då det var någon säkring som hade gått. Det har varit ett litet kaosartat dygn även fast det är fantastiskt att vara ute i skärgården, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.